Waar komt vaderdag vandaan?

In Nederland vieren we elke derde zondag van juni vaderdag. De enige echte dag waar alles draait om onze papa’s. Het vaderschap wordt op deze dag geëerd en dat doen we vaak met vaderdag cadeau’s, dagjes uit of andere manieren. Iedereen doet wat anders tijdens vaderdag maar er staat altijd één ding centraal. Het gaat allemaal om jouw vader! Maar waar komt vaderdag vandaan?

Het vieren van vaderdag wordt er bij iedereen op de basisschool al met de paplepel ingegoten. Toen al werd er veel tijd besteed aan het knutselen van een origineel cadeau met misschien wel een persoonlijke boodschap. Allemaal hartstikke leuk, maar waar komt vaderdag  nou precies vandaan?

Vader van Jezus

Vaderdag komt niet alleen in Nederland uitgebreid aan bod. Het is een wereldwijde feestdag en wordt in bijna alle landen op de wereld gevierd. Maar niet altijd op dezelfde manier zoals wij dat doen! Vaderdag zoals we dat nu kennen heeft zich pas in de 19e eeuw op deze manier gevormd en voordat het zover kwam moeten we ver terug de geschiedenisboeken in.

Ondanks dat het niet helemaal duidelijk is waar exact de oorsprong van vaderdag ligt, weten we in ieder geval wel dat vroeger de persoon waar het allemaal om ging, niet om een vader van een kind ging. Vaderdag werd in de 16e eeuw door katholieke delen van Europa vormgegeven als de herdenking van de vader van Jezus. Deze herdenking vond elk jaar plaats op 19 maart en het duurde niet lang voordat deze traditie zich verspreidde naar andere Europese landen. Later pas werd het door Spaanse ontdekkingsreizigers overgebracht naar Amerika, waar het zich uiteindelijk verbasterde tot het commerciële aspect zoals we die nu kennen.

Vaderdag begon in Amerika

Hoewel de oorsprong dus in Europa ligt, hebben de Amerikanen vaderdag gevormd naar de manier zoals wij die nu kennen. En dat gebeurde niet in enkele dagen. Het eren van de moeder staat namelijk aan de grondslag van vaderdag. Moeders werden al veel langer geëerd door de oude Grieken. De eerste echte vaderdag heeft zijn oorsprong in de Verenigde Staten en werd voor het eerst gevierd in 1910. Het werd bedacht door Sonora Smart Dodd, die haar vader wilde eren voor zijn harde werk en toewijding aan het opvoeden van zijn kinderen.

Sindsdien is Vaderdag in veel landen over de hele wereld gevierd. De exacte datum en manier van vieren kan per land verschillen. In de meeste landen, waaronder Nederland, wordt Vaderdag gevierd op de derde zondag van juni. In sommige landen, zoals Spanje en Portugal, wordt Vaderdag op 19 maart gevierd ter ere van Sint Jozef, de vader van Jezus.

Het vieren van Vaderdag kan ook verschillen per familie. Sommige kinderen geven hun vaders cadeaus zoals een boek, een stropdas, of iets anders waarvan zij weten dat hun vader het leuk vindt. Andere kinderen nemen hun vader mee uit eten, naar een sportevenement of een andere activiteit waar zij samen van kunnen genieten.

Vaderdag in Nederland

Naar verluidt werd in 1937 de eerste vaderdag in Nederland gevierd. Vanuit de commerciële hoek werd kwamen winkeliers er achter dat er een vorm inkomen uit gehaald kon worden. De Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten spraken in 1947 vervolgens af dat vaderdag gevierd zou worden op de derde zondag van juni. Het is – net als moederdag – nooit benoemd tot een officiële feestdag in Nederland. Dat is ook niet nodig, want het vindt altijd plaats op een zondag.

Vandaag de dag staat tijdens vaderdag de papa nog altijd centraal. De commerciële kant is de laatste jaren echter wel toegenomen en er zijn geen (web)winkels die tegenwoordig geen actie plannen op de derde zondag van juni. De trend van de laatste jaren is duidelijk. Bestel een gepersonaliseerd vaderdag cadeau! Deze zijn origineel en je weet zeker dat jouw papa dit nog niet heeft. 

Delen

Interessante blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *